Suntem mama si tatal unei frumoase fetite in varsta de 5 ani si 7 luni si avem deosebita placere de a scrie acest articol pentru a povesti experienta noastra minunata pe parcursul colaborarii cu Monica Manastireanu in vederea recuperarii copilului nostru diagnosticat cu autism atipic, hiperkinetism cu deficit de atentie.

Incep prin a povesti cum au decurs lucrurile. Inca din primele luni ale lui M. am fost cu ea la diverse investigatii (ecografie cardiologica, ecografie la stomac, ecografie craniana, ortopedie), astfel incat sa ne asiguram de faptul ca totul este in regula cu copilul nostru. Pana la varsta de 2 ani si jumatate evolutia lui M. parea una normala. M. a stat in fundulet in jurul varstei de 6 luni, a inceput sa mearga in jurul varstei de 1 an si 4 luni, era un copilas vesel, a inceput sa spuna „tati” si „baba” (mamei) la varsta de 2 ani.

In vara anului 2021, cand am plecat cu M. la tara in concediu cu familia, am observat faptul ca M. incepuse sa nu mai manance, sa devina autoagresiva (se dadea cu capul de scaunul de masa, se trantea pe jos), era parca absenta, nu avea contact vizual cu noi, nu raspundea cand o strigam pe nume, nu arata cu degetul, nu cerea lucrurile dorite, vorbea doar pe „limba ei”, mergea pe varfuri, doar trantea jucariile, nu se juca functional cu ele si se invartea in loc privind in urma cu coada ochilor.

In septembrie, cand ne-am intors in Bucuresti am observat ca in parc alerga haotic de la un obiectiv de joaca la altul si nu avea nicio interactiune cu ceilalti copii, iar cand incercam sa plecam din parc intotdeauna plecam cu urlete si plansete, luata pe sus, ceea ce inainte de a merge la tara nu se intampla. De asemenea, M. vorbea in continuare de nu se intelegea nimic din ce zice, avand aceleasi comportamente auto-agresive.

In acea perioada am inscris-o si la gradinita, sperand ca odata cu interactiunea cu alti copii, intr-un mediu organizat si coordonat de educatori, va incepe sa vorbeasca si sa se comporte corespunzator. Insa acest lucru nu s-a intamplat asa cum ne doream noi. Inca din prima saptamana de gradinita doamna educatoare ne-a semnalat faptul ca M. este hiperkinetica, nu sta locului pe scaun, nu asculta instructiunile, parca nici nu le intelege, nu interactioneaza deloc cu ceilalti copii si, de asemenea, nu vorbeste. Ne-a recomandat sa mergem si sa vedem un specialist. In acel moment am concluzionat si noi ca exista o problema serioasa cu M. si am decis sa mergem cu ea la neurologie si la psihiatrie pentru un consult.

Astfel, in luna octombrie 2021 medicul neurolog a pus diagnosticul de autism infantil si ne-a recomandat sa mergem la un consult psihiatric cu M. In luna noiembrie 2021 am ajuns la mai multi medici psihiatri care au diagnosticat-o cu TSA (Tulburare de spectru autist), deficit de atentie, hiperkinetism si intarziere in dezvoltare. Recomandarea psihiatrilor a fost sa incepem de urgenta un program de terapie ABA si logopedie.

Un medic psihiatru ne-a recomandat-o pe Monica Manastireanu spunand ca este un specialist in terapia comportamentala ABA, care a reusit intr-adevar sa recupereze copii cu autism. Chiar daca in momentul in care M. a primit diagnosticul, simtisem ca mi-a fugit pamantul de sub picioare, faptul ca medicul psihiatru mi-a povestit ca exista un specialist la noi in tara care totusi a reusit sa recupereze copii cu autism, mi-a dat incredere ca exista sanse si pentru noi, in situatia in care reusim sa colaboram cu Monica Manastireanu.

Astfel, imi aduc aminte clar ziua de 17 noiembrie 2021, cand am iesit pe usa cabinetului de psihiatrie, din masina am indraznit sa o contactez pe Monica si i-am povestit situatia noastra cu M. Desi era foarte ocupata, mi-a acordat din timpul ei si a stabilit o consultatie tot in luna noiembrie 2021. In timpul acelei consultatii, Monica ne-a oferit informatii despre cum abordeaza terapia ABA, faptul ca terapia se va face 8 ore pe zi in mediul natural al copilului, adica acasa, precum si faptul ca trebuie sa ne concentram asupra terapiei si ulterior sa avem in vedere integrarea la gradinita. Din pacate, in acel moment Monica Manastireanu nu avea niciun loc disponibil, insa ne-a mentionat faptul ca exista posibilitatea in vara anului 2022 sa se elibereze doua locuri, sa tinem legatura de-a lungul timpului. Ne-a recomandat, de asemenea, sa incepem terapia ABA la domiciliu si sa ne gasim un coordonator al terapiei.

Tinem sa ii multumim Monicai pentru toate informatiile si sfaturile care ne-au ajutat sa intelegem ca este important sa incepem rapid terapia ABA la domicilu si sa nu mai pierdem timp.

De cand a inceput terapiile, M. a facut progrese pe limbaj, pe aria cognitiva, a renuntat la suzeta si la biberon. In schimb problemele legate de agitatie, problemele legate de comportament parca se agravau pe zi ce trece, iar copilul devenea din ce in ce mai necooperant.

De asemenea, nu reuseam sa gestionam comportamentele negative (era agitata, se trantea pe jos cand se dorea initierea unor activitati sau i se refuza ceea ce isi dorea), nu reuseam sa o facem sa accepte alimente noi, le refuza cu vehementa, manca numai pasat si numai supe, iar trainingul de toaleta era un esec total. Parea ca nu constientizeaza cand face pe ea, nu mai zic ca ii era si frica sa se apropie de o olita. Simteam ca nu mai progresam sub nicio forma, eram disperati si ajunsi la capatul puterilor.

O sunam pe Monica Manastireanu lunar si ii povesteam ce mai face M., ii trimiteam si filmulete cu M. si tot speram sa se elibereze un loc in terapie, simteam ca numai alaturi de Monica puteam izbuti sa aducem copilul pe calea cea buna.

Dupa un an de asteptare, intr-o zi m-a sunat Monica Manastireanu si mi-a zis ca putem incepe colaborarea. Acea zi a fost cea mai fericita zi din viata mea, in acea zi parca am vazut lumina de la capatul tunelului.

Astfel, Monica a venit la noi, ne-a povestit cum ne vom organiza, pornind chiar de la reorganizarea camerei de terapie in asa maniera incat sa faciliteze procesul terapeutic. Programul de terapie, sub coordonarea Monicai Manastireanu, este un program la domiciliul copilului, in mediul sau de zi cu zi, un program de 8 ore pe zi de terapie ABA, 4 ore de terapie cu un terapeut si alte 4 ore facute de mine. Tin sa mentionez faptul ca Monica implica mama in procesul terapeutic, in egala masura ca pe terapeut, astfel incat mama sa stie in orice moment ce sa faca cu copilul ei.

Cand am inceput colaborarea cu Monica Manastireanu (ianuarie 2023), copilul meu mergea la gradinita cateva zile pe saptamana, insa la recomandarea Monicai am oprit pentru o perioada gradinita si ne-am concentrat 8 ore pe zi pe procesul terapeutic. M. nu facea fata activitatilor de la gradinita, nu avea stare sa stea pe scaun avand hiperkinetism si nici sa se concentreze la vreo activitate deoarece avea si deficitul de atentie la pachet. Principiul dupa care Monica se ghideaza, si pe buna dreptate, este acela sa se reia gradinita in momentul in care, in urma programului terapeutic, copilul este pregatit si are achizitiile necesare sa mearga la gradinita fara insotitor, deci sa fie un copil independent.

Inceputul a fost foarte greu pentru mine ca mamica, nefiind obisnuita sa gestionez situatii precum cele de comportamente negative ale fetitei mele, insa Monica Manastireanu mi-a aratat pas cu pas, interactionand cu fetita mea la fiecare coordonare, modele clare si precise pana cand am reusit si eu sa pun in practica. Ii multumesc din suflet pe aceasta cale pentru rabdarea ei de fier.

Datorita Monicai si bunavointei celorlalti parinti am avut marele avantaj sa merg si sa observ cum alte mame aplica terapia ABA cu copilul lor, lucru care m-a ajutat sa inteleg si sa-mi insusesc mai usor tehnicile   si principiile comportamentale.

De asemenea, inca de la inceputul colaborarii, Monica a observat ca medicatia fetitei nu ii era de ajutor, ci mai degraba o agita, devenind din ce in ce mai dificil de lucrat in aceste conditii. Monica a venit cu propunerea de a include in medicatia copilului Rispolept. Astfel, inca din prima saptamana de cand am introdus Rispoleptul, am sesizat schimbari mari, in sensul ca fetita a devenit mult mai linistita si mult mai atenta astfel ajutand-o sa evolueze intr-un ritm in care ne doream.

Monica este o persoana foarte dedicata, se vede ca isi iubeste foarte mult meseria, ca iubeste copiii. Intotdeauna gaseste cele mai eficiente solutii in timpul coordonarilor, astfel incat rezultatele nu au intarziat sa apara, fetita noastra avand progrese semnificative in scurt timp, atat pe partea comportamentala, cat si pe partea cognitiva, cu un impact pozitiv asupra vietii copilului, cat si a noastra ca parinti. Fetita o asteapta nerabdatoare de fiecare data cand Monica vine in coordonare. Este foarte fericita cand o vede pe Monica si abia asteapta sa faca activitati cu ea, sa o pupe, sa o stranga in brate si sa se joace cu ea.

Pe parte de alimentatie, M. nu dorea sa manance decat supa cu legume si acestea sa fie pasate. Monica Manastireanu a reusit in numai cateva coordonari sa ii introduca pas cu pas foarte multe alimente, astfel incat rezultatul nu a intarziat sa apara, si in scurt timp M. a inceput sa manance absolut orice mancare oferita. De asemenea, erau situatii in care M. nu reusea sa stea linistita la masa cu noi si sa manance intr-un timp alocat servirii mesei, fiind distrasa de absolut tot ce are si vede in jurul sau. Si acest aspect a fost gestionat de Monica foarte eficient. Monica Manastireanu mi-a arata exact cum sa procedez cu fetita mea astfel incat acest comportament sa dispara. Monica a gestionat cu multa blandete si perseverenta toate aspectele legate de trainingul de masa.

Absolut totul la Monica Manastireanu este facut cu multa precizie. Intotdeauna gaseste solutii la absolut toate situatiile cu care copilul meu se confrunta, le gestioneaza imediat si imi ofera model pas cu pas cum sa gestionez si eu cu copilul meu. Tin sa mentionez faptul ca la Monica totul vine de la sine, se vede clar ca ea este facuta pentru aceasta meserie.

Un alt aspect abordat cu succes de catre Monica Manastireanu de la prima aplicare a fost trainingul de toaleta. Avand in vedere cat am patimit cu acest training in trecut si nu s-a rezolvat nimic, nici nu imi imaginam sa se poata gestiona atat de repede, intr-o zi. Cu mult calm, tact si eficienta, Monica a reusit sa o faca pe M. sa ceara la olita si sa nu aiba accidente chiar in ziua in care a aplicat acest training. Dupa acea zi, M. nu a avut niciun accident, solicitand la olita ori de cate ori avea nevoie, iar ulterior la toaleta in orice situatie si oriunde suntem cu ea.

Monica a gesionat intr-un mod eficient toate aspectele legate de desensibilizare. M. nu suporta sa fie pupata, de fiecare data dupa ce ii dadeam un pupic se stergea sau evita contactul cu noi, de asemenea, nu suporta sa i se ia tensiunea. Acest lucru nu se mai intampla acum, copilul meu a devenit un copil deschis, dornic sa fie imbratisat si pupat, primeste caldura si ofera caldura.

Monica este organizata si riguroasa in aplicarea principiilor comportamentale de catre parinti in relatia cu copilul, si noi urmand sfaturile ei, rezultatele au aparut foarte repede, tot procesul terapeutic decurgand foarte lin. Copilul meu este implicat in multe activitati atat cognitive, de limbaj, cat si de motricitate fina, pe care le realizeaza cu mult drag atat singura, cat si impreuna cu mine, mama-terapeut.

Tin sa mentionez faptul ca Monica acopera absolut toate ariile, pe langa activitatile mentionate mai sus, ea pune accent si pe dezvoltarea motrica a copilului astfel incat copilul sa aiba parte de destindere, descarcare a energiei dat fiind faptul ca are parte de multe ore de terapie pe zi, dar si pentru o buna intelegere a cerintelor fizice lucru care ulterior a ajutat-o la orele de balet sau inot.

Fetita mea care nu dorea sa doarma singura noaptea, a reusit sa doarma cu succes singura din prima noapte in care a fost aplicata metoda corespunzatoare de catre Monica Manastireanu.

Asa cum mentionam si mai sus, in cadrul programelor terapeutice, Monica Manastireanu pune extrem de mare accent si pe limbaj. De la miogimnastica faciala, de la litere la cuvinte si apoi la propozitii, la tehnici aferente rectificarii cuvintelor stalcite, precum si alte programe de limbaj introduse astfel incat claritatea pronuntiei sa fie impecabila. La inceputul colaborarii, fetita mea nu se facea inteleasa, vorbea neclar si doar cu cateva cuvinte. Acum M. vorbeste clar si corect, se face inteleasa si vorbeste in propozitii. O evolutie fantastica!

Fata de sedintele de coordonare care se efectuau la centru inainte de a incepe colaborarea cu Monica si care presupuneau 2 ore pe zi, 2 zile pe luna deci nu foarte mult timp alocat acestora, sedintele de coordonare cu Monica se desfasoara acasa, in mediul copilului, Monica alocand mult timp si de foarte mare calitate, multa energie, efort si implicare, astfel incat orice program sa fie realizat ca la carte si rezultatele sa apara imediat. In timpul coordonarilor, eu ca mama-terapeut sunt invatata pas cu pas ce trebuie sa fac cu copilul meu, Monica Manastireanu realizand activitatile cu M. si oferindu-mi exemplu clar si concret, cu lux de amanunte, cum sa procedez in absolut orice program si in absolut orice situatie. Iti multumesc Monica pentru rabdarea pe care o ai cu mine, iti doresti extraordinar de mult ca eu sa inteleg si sa aplic tehnica de terapie corect si eficient asupra copilului meu.

Monica Manastireanu imi ofera foarte mult suport in ceea ce priveste materialele necesare pentru terapie, astfel pentru fiecare program introdus, Monica imi trimite pe e-mail tot ce trebuie sa printez si sa folosesc in procesul de terapie. Acest lucru m-a ajutat extrem de mult, nu a mai trebuit sa mai pierd ore intregi in procurarea materialelor si sincer, nici nu as fi stiut de unde sa le procur. Astfel, aceste ore castigate practic, le-am alocat eficient terapiei cu copilul meu.

La inceputul terapiei cu Monica Manastireanu, fetita mea nu avea un vocabular bogat, nu vorbea corect si clar, nu avea contact vizual cand se discuta cu ea, nu cerea cand isi dorea ceva, nu raspundea la nume si, asa cum am mai mentionat, se trantea pe jos cand refuza sa faca ceva, acestea fiind doar cateva probleme din multe altele pe care fetita mea le-a avut la momentul demararii colaborarii cu Monica.

Programele terapeutice adaptate copilului meu de catre Monica Manastireanu au rezolvat in decursul anului trecut si al acestui an absolut toate aceste aspecte. Astfel, in acest moment M. este o fetita deschisa, vesela, jucausa, ancorata in realitate, care comunica cu noi, ne cere ce isi doreste oriunde (atat acasa, cat si in afara casei), raspunde cand este strigata, vorbeste clar si corect, intelegem ce doreste sa ne comunice, merge la toaleta, mananca bine si orice, chiar am inscris-o recent la balet si inot si se descurca destul de bine, este dornica sa invete lucruri noi si sa fie in prezenta altor copii in parc.

As dori sa mentionez ca Monica Manastireanu ne-a dat speranta! Asa cum am prezentat si mai sus in articol, intr-un an si cateva luni de la inceperea colaborarii cu Monica, fetita noastra are progrese semnificative pe parte de comportament, de limbaj, cat si cognitive, cu un impact fantastic asupra vietii copilului, cat si a noastra ca parinti. Alaturi de Monica avem siguranta ca fetita noastra se va recupera. Iti multumim din suflet Monica ca esti alaturi de noi pe acest drum!

 

Moise-Pisica Luminita si Pisica George, parintii lui M.

14 august 2024