Bună, sunt mama lui S. și revin cu acest articol după aproape 4 ani de când am început acest drum al recuperării fetiței noastre, având-o alături de noi pe Monica Mănăstireanu. Așa cum spuneam și în primul articol (puteţi citi primul nostru articol aici: Terapie ABA 8 ore pe zi, progresele fetiței noastre ), dorința de a ajunge să vă povestesc despre progresele lui S. era imensă. Citind mereu testimonialele celorlalți părinți privind progresele, copiilor lor și finalul terapiei ABA ( finalul mult dorit de toți părinții aflați în situația noastră), așteptam cu nerăbdare și eu acest moment în care să vă povestesc despre minunata evoluție a fetiței noastre. De data asta vă scriu atât în calitate de mamă, cât și în calitate de terapeut ABA al copilului meu. Nu a fost ușor procesul ca să ajung aici, să fiu și mamă și terapeut ABA pentru fetița mea, dar a meritat! Și îi mulțumesc Monicăi Mănăstireanu pentru răbdarea cu care m-a îndrumat, sfătuit, încurajat și m-a învățat cum să fiu cel mai bun terapeut ABA pentru copilului meu.
Mă simt foarte norocoasă în această perioadă afectată de pandemie deoarece devenind terapeut ABA pentru fetița mea cu mult înainte de declanșarea pandemiei, am reușit să nu întrerupem cursul firesc al terapiei ABA, să ne desfășurăm activitățile în liniște acasă fără să ne expunem vreunui risc, având-o pe Monica Mănăstireanu alături, astfel evoluția copilului nostru nefiind afectată.
Astăzi, S. care a împlinit de curând 6 ani, este o fetiță total diferită față de momentul la care a început terapia ABA și față de momentul în care am scris chiar și primul articol. A început de curând grădinița cu emoții și nerăbdare și suntem foarte fericiți pentru ea. Nu ne vine să credem că am ajuns în acest punct, acum S., care la vârsta de 2 ani a fost diagnosticată cu autism, MERGE SINGURĂ LA GRĂDINIȚĂ, FĂRĂ ÎNSOȚITOR. Este minunat când ne auzim fetița că vorbește, că putem purta o conversație cu ea (având în vedere ca la începutul terapiei ABA nu vorbea deloc), că este fericită, ascultătoare, înțelegătoare și foarte muncitoare. A deprins obiceiuri sănătoase în tot acest timp și este dornică mereu să învețe lucruri noi. Este autonomă, nu are nevoie de ajutor în rutina ei zilnică, se dezbracă/îmbracă și se încalță/descalță singură, mănâncă fără ajutor, pune foarte multe întrebări despre ceea ce îi este necunoscut sau nu înțelege. A învățat să gestioneze frustrarea atunci când nu reușește la o sarcină de lucru, ducându-și la bun sfârșit orice sarcină pe care i-o dau. De asemenea, a învățat să gestioneze un eșec sau un refuz, înțelege și respectă regulile, înțelege și respectă ce nu are voie sau dacă nu respectă ceva, înțelege ce consecință rezultă și își asumă consecința.
Putem merge în orice loc, S. având un comportament adecvat, are răbdare atunci când așteptăm la rând, la restaurant mănâncă foarte frumos și corect și are răbdare până i se aduce mâncarea, îi place la nebunie să viziteze muzee și o face frumos, vorbește în liniște, nu atinge nimic, pune întrebări adecvate și înțelege răspunsul fără probleme. Nu mai merge deloc pe vârfuri, Monica reușind să-i corecteze treptat și mersul prin programe ingenioase concepute de ea. Acum S. se dă cu trotineta, se dă pe role, se plimbă cu bicicleta, iar ieșirile afară și în parc sunt relaxante atât pentru mine cât și pentru S. La cinema stă liniștită și urmărește filmul până la capăt, în mall putem să mergem chiar dacă nu intrăm la magazinul de jucării sau la locul de joacă și acceptă fără probleme faptul că putem pleca în orice moment de la locul de joacă sau din oricare alt loc.
Are un meniu diversificat, mănâncă foarte multe feluri de mâncare și cel mai important este că mănâncă conștient (nu în fața televizorului la desene animate) și rămâne la masă până termină toată lumea de mâncat. Adoră cărțile și chiar citește ea singură cartile scrise cu litere de tipar, îi place să scrie, să coloreze, să picteze. Cântă și recită poezii, se joacă adecvat cu toate jucăriile și cel mai important este că face toate activitățile cu mare drag.
Pentru ca S. să ajungă să facă toate aceste lucruri a trebuit ca ea să se lase ajutată, învățată, să fie atentă și prezentă în timpul activităților, să accepte atunci când greșește, să accepte să repete de mai multe ori un cuvânt sau o propoziție, fără să plângă sau să refuze, până spune corect, fără ajutor. Acceptă că poate greși și este consecventă și perseverentă pentru a reuși. Și pentru toate acestea , “cheia” a fost ca S. să fie ASCULTĂTOARE!.
Viziunea Monicăi Mănăstireanu în terapia comportamentală ABA este de a-i preda copilului într-o asemenea manieră încât acesta să aibă succes. Asta nu înseamnă că, copilul nu va greși niciodată. Atunci când copilul greșește i se spune acest lucru și este important ca el să accepte că a greșit ( și să nu devină atât de frustrat încât să refuze continuarea sarcinii respective) și să caute o altă alternativă pentru a ajunge la un răspuns sau la un rezultat diferit.
Eu și întreaga familie trebuie să respectăm anumite reguli, să fim consecvenți și statornici în tot ceea ce reprezintă aplicarea consecințelor pozitive sau negative ca rezultat al comportamentului lui S., să înțelegem că progresul adevărat apare doar atunci când echipa și familia sunt un întreg, cand toți luptă și se îndreaptă în aceeași direcție.
Din cauza faptului că la începutul terapiei S. nu mă asculta deloc, existau și momente grele în timpul orelor de terapie, iar momentele frustrante atât pentru S. cât și pentru noi erau dese și intense.Tocmai din acest motiv și supervizările cu Monica Mănăstireanu erau tensionate și mă temeam de fiecare supervizare care urma. În acea perioadă simțeam că nu reușesc să mă înțeleg cu fetița mea, nu puteam să relaționez cu ea astfel încât S. să mă asculte. Atunci când Monica ne explica cât de importantă este ascultarea copilului pentru a putea progresa, nu înțelegeam cu adevărat ce voia să ne transmită. Vedeam progresele celorlalți copii cu care Monica lucra și știam că și S. poate și că trebuie și ea să ajungă acolo, în acel punct. Singurul lucru pe care trebuia să-l fac era să o ascult pe Monica și să am încredere deplină în toate sfaturile ei. Și din mama căreia îi era frică de orice criză de plâns al propriului copil, de la teama de a merge la cumpărături împreună cu fetița mea sau în parc sau oriunde altundeva și de la frica de a-i spune că nu are voie să faca ceva sau că nu pot să-i cumpăr ceva pentru că știam ceea ce urmează, am ajuns să fiu o mamă și un terapeut ABA puternic care știe că pentru progresul și fericirea copilului ei trebuie să fie fermă, consecventă, decisă. O mamă puternică care crede cu tărie că refuzându-i lucruri și punând limite nu înseamnă că nu îsi iubește copilul, ci exact opusul. Iar din acel moment, rămânând consecventă și nefăcând compromisuri, ascultând și aplicând mereu toate sfaturile Monicăi, am reușit să am o relație fantastică cu fetița mea care a început să progreseze, să învețe mult, să mă asculte, să putem merge oriunde ne dorim și să ne putem întoarce liniștite și fericite acasă.
Văzând că S. este foarte ascultătoare și chiar în acea perioadă nu găseam un al doilea terapeut ABA pentru a putea face cele 8 ore de terapie ABA pe zi, i-am propus Monicăi să încep să lucrez eu cu fetița mea. Monica a fost foarte încântată de propunerea noastră și m-a încurajat și m-a asigurat că o să fie mereu lângă mine să mă îndrume în tot ceea ce urma să fac. A fost atât de minunat când am văzut cât este de ascultătoare la fiecare activitate, că reușesc chiar eu să o învăț multe lucruri noi și că pot contribui și mai mult în procesul recuperării fetiței mele! A fost grozav să știu că alături de terapeut, pot contribui la modelarea zilnică a copilului meu! Monica Mănăstireanu a fost lângă mine pas cu pas, m-a îndrumat mereu, mi-a arătat și mi-a spus cum să procedez la fiecare activitate, dacă am greșit ceva mi-a spus mereu foarte sincer, explicându-mi cum sa fac corect. Nu m-am simțit niciodată debusolată, pierdută sau neputincioasă în fața unei probleme deoarece Monica a fost mereu alături de mine, m-a observat și m-a corectat întotdeauna eficient.
Monica Mănăstireanu a identificat și a rezolvat nenumărate comportamente problemă și nu doar atât…..ne-a sfătuit și ne-a arătat și nouă cum să procedăm cu S. oriunde am fi și în orice situație delicată ne-am afla, astfel că acum putem să mergem oriunde cu fetița noastră fără să mai existe probleme de comportament.
De fiecare dată când intram în cameră pentru a face activități cu S., încercam să intru în rolul de terapeut ABA, iar rezultatele nu au încetat să apară. Din acel moment S. a înflorit, s-au văzut schimbările și transformările pe care ni le doream atât de mult! Și ce poate fi mai minunat pentru un părinte decât să-și vadă copilul fericit și sănătos? Ce poate fi mai mulțumitor și mai frumos decât să vezi că copilul tau progresează incredibil în urma ascultării sfaturilor date de Monica Mănăstireanu? Să vezi că tot ceea ce ți-a recomandat și ți-a spus ea are sens și te ajută zi de zi, că punând în aplicare sfaturile ei efectul benefic se vede imediat.
Un alt lucru foarte important care m-a ajutat să fac terapie eficient cu fetița mea a fost faptul că de la început terapia ABA s-a desfășurat acasă, într-o cameră special amenajată pentru ea, având ușa mereu deschisă. Astfel, am putut să ascult, să văd cum procedează atât terapeutul ABA cât și Monica Mănăstireanu în cadrul ședințelor de supervizare. Am fost implicată direct în multe programe (până să încep să lucrez eu cu S.) și ajutată să le pot face corect. La finalul fiecărei supervizări, Monica Mănăstireanu ne explica direct și transparent toate problemele lui S., toate activitățile din cadrul programului de terapie, ce rol au ele, unde trebuie să ajungă S., ce etape noi introduce și de ce.
În nenumărate supervizari, Monica, văzând că S. întâmpină anumite dificultăți de înțelegere și nu reușea să facă anumite activități, lucra alături de ea oricât era nevoie și reușea întotdeauna cu meticulozitate să identifice problema și să găsească o rezolvare. Este înzestrată cu o răbdare de fier și cu un autocontrol de invidiat, reușind astfel să gestioneze orice moment tensionat sau dificil, perfect. Se vede că este un om dedicat recuperării copiilor cu TSA, iar cea mai mare mulțumire a ei este atunci când îi vede progresând. Este atentă mereu la cele mai mici detalii, reușind astfel să o corecteze pe S. și chiar și pe mine în aproape tot ceea ce facem.
Dacă în cadrul unei supervizări rezultatele nu sunt mulțumitoare și Monica are o mică urmă de îndoială că S. nu este sigură pe ea la vreo activitate sau că nu a înțeles ceva anume, nu trece niciodată cu vederea. Se asigură întotdeauna că, copilul a înțeles perfect sub orice formă l-ai întreba sau l-ai pune să facă ceva anume. Concepe strategii atunci când este necesar și nu s-a întâmplat niciodată ca S. să nu reușească să faca vreo activitate. Chiar dacă Monica este foarte exigentă în ceea ce privește terapia și nu este ușor să atingi obiectivele stabilite de ea, nu am renunțat niciodată și am muncit foarte mult împreună cu S. ca să reușim. Monica a reușit în relația cu S. să îmbine perfect fermitatea cu blândețea astfel că S. este topită după ea. Întotdeauna o așteaptă pe Monica cu nerăbdare, o ascultă în orice situație sau loc s-ar afla, o iubește mult și adoră să-si petreacă timpul cu ea.
Acum că sunt unicul terapeut ABA al copilului meu apreciez și mai mult implicarea terapeuților și eforturile depuse de ei pentru recuperarea copiilor. Este nevoie de foarte multă muncă, răbdare și stăruință. Mulțumim pe această cale tuturor terapeuților care au fost alături de noi, că ați contribuit fiecare la ceea ce este astăzi S. și am învățat în fiecare zi de la fiecare dintre voi multe lucruri !
Îți mulțumim Monica Mănăstireanu pentru minunatele momente pe care le trăim astăzi alături de fetița noastră, pentru siguranța pe care o avem știind că ești alături de noi, pentru toate informațiile transmise și răbdarea cu care m-ai învățat să fiu mama și terapeutul de astăzi!
Cristi și Iulia Rus
14 iulie 2020