Elena, mama lui Constantin - finalul terapiei

Totul a inceput in jurul varstei de 1 an si 7 luni,cand Constantin a inceput sa refuze alimentele si sa se comporte anormal pentru un copil atunci cand i se refuza ceva : tipa, se tavalea pe jos, se dadea cu capul de leagan si a inceput sa piarda din limbaj aproape tot ce stia.

Am fost la pediatru la 2 ani, i-am spus ca nu vorbeste , medicul m-a linistit si mi-a zis sa nu-mi fac probleme ca o sa vorbeasca, ca este un copil absolut normal. Dar cu toate astea Constantin nu facea nici un progres , din contra era mai rau.

La 2 ani si 3 luni am cerut de la medic trimitere la d-na doctor Urziceanu, care l-a observat pe Constantin aproximativ o ora, dupa care mi-a recomandat un tratament cu Tonotil-N si Magne -B6. Dupa cele trei luni de tratament, Constantin a inceput sa pronunte din nou cuvinte si sa fie mai calm. In parc parintii ma intrebau ce i-am dat lui Constantin, ce i-am facut ca e mult mai calm ca inainte.

Ne-am dus din nou la control, tot la d-na doctor Urziceanu, i s-a pus diagnosticul de intarziere in limbaj si intarziere cognitiva. Ne-a recomandat tratament cu Cerebrolysin, Tonotil-N, Magne- B6 si terapie logopedica, moment in care am luat hotararea cu sotul meu sa cautam un loc in care copilul nostru sa fie ajutat mult mai mult.  In aceasi zi, am cautat pe internet si am gasit ca la Centrul Horia Motoi se fac inscrieri pentru preluarea unui copil. Am trimis o scrisoare de intentie, ne-am prezentat la interviu, am fost acceptati si am inceput terapia ABA cu Constantin la varsta de 3 ani si 3 luni. Tin sa le multumesc pe aceasta cale d-nelor Cristina Nedescu si Valerica Grigore pentru ca ne-au acceptat in Centru si astfel calvarul a luat sfarsit.

Constantin a facut progrese inca din prima luna sub indrumarea atenta a coordonatorului de atunci al Centrului, Monica Manastireanu. Terapia impreuna cu medicamentele pe care Constantin le lua– ulei de peste, Tonotil-N, Magne-B6 si homeopate (de la doctorul Dumitrescu, spital Budimex), toate acestea l-au ajutat  sa progreseze foarte mult . Dupa 4 luni de terapie ABA a fost pregatit pentru integrarea in gradinita pe un program part- time, continund in restul zilei orele de terapie.

Am continuat terapia in Centru pana cand Constantin a implinit 4 ani si 1 luna si poate as fi ramas mai departe in Centru daca Monica Manastireanu nu ar fi plecat, urmata fiind de toata echipa cu care Constantin a facut progrese remarcabile. Dupa plecarea Monicai Manastireanu si a echipei  rezultatele nu mai erau ca inainte deoarece Constantin lucra cu terapeuti noi, iar cand un copil lucreaza cu un terapeut cu experienta, rezultatele se vad imediat iar Constantin a facut progrese uimitoare atunci cand a lucrat cu Ermina Popescu si Georgiana Radu.

In luna octombrie, am luat hotararea ,de comun acord, sa intrerup colaborarea cu Centrul Horia Motoi. Constantin parea un copil recuperat,  am hotarat totusi sa-l duc sa faca terapie prin joc cu psihologul Irina Calota.

Irina Calota l-a observat la gradinita si mi-a spus in felul urmator “ Constantin este ca o casa careia ii lipseste acoperisul” si ne-a recomandat sa continuam terapia ABA. Ii multumesc foarte mult psihologului Irina Calota pentru acest sfat.

Am intrerupt terapia prin joc, le-am contactat pe Monica Manastireanu si pe Ermina Popescu si in luna februarie am continuat terapia ABA la noi acasa.

Tot atunci m-am hotarat sa incep si cura cu Cerebrolysin, la inceput mi-a fost teama sa-i fac copilului meu Cerebrolysin, desi doctorita Urziceanu m-a asigurat ca nu prezinta niciun efect advers. Imi pare rau ca nu i-am facut aceste injectii inca de la inceput (cand Constantin avea 2 ani si 6 luni) pentru ca progresele cu siguranta ar fi fost si mai rapide.

Am ajuns la concluzia ca nu e bine sa lasi copilul sa lupte singur fara nici un ajutor, terapia impreuna cu medicatia au facut minuni pentru copilul meu. Am citit ca in creierul copilului cu probleme  exista anumite ‘scurtcircuite’ si  ca Cerebrolysinul repara aceste zone afectate din creier.

Am fost foarte multumita de terapia facuta acasa . Le recomand parintilor care fac terapie la domiciliu sa nu stea acasa, sa aiba viata lor, sa lucreze, fiindca in felul acesta copilul asculta terapeutii, ei lucreaza mult mai relaxati si oricum este o echipa atat de buna incat eu le garantez parintilor ca echipa isi face treaba . Este important ca parintele sa aiba viata lui, si altfel va remarca si schimbarea produsa atunci cand nu sta tot timpul cu copilul acasa.

Vreau sa adaug ca mi s-a parut extraordinar faptul ca echipa nu a pierdut timpul copilului meu, adica surprindeau si lucrau exact pe nevoile copilului . De ce spun acest lucru? La evaluarea psihosomatica pentru scoala, Constantin a fost intrebat despre notiuni care lui i-au fost predate in timpul terapiei. La inceput eu nu intelegeam rostul in terapie a unor lucruri, informatii care mi se pareau nepotrivite pentru varsta lui. Am fost surprinsa sa constat ca lucrurile predate in terapie i-au fost cerute lui Constantin in evaluarea psihosomatica iar d-nele Inspectoare de la Invatamant au fost fascinate de cate lucruri stie copilul meu si cat de frumos raspunde. La acea evaluare, Constantin a obtinut un maximum de puncte si de felicitari. Ca sfat, incercati sa respectati ce va spune Monica Manastireanu pentru ca are fler, stie exact ce sa faca. La inceput eram foarte sceptica in legatura cu lucrurile pe care Monica Manastireanu mi le spunea, dar pe parcurs am ajuns la concluzia ca avea dreptate. Se pierde mult timp si se pierde practic timpul copilului atunci cand indicatile si strategiile formulate de ea nu sunt respectate.

Pana la urma tot raul a fost spre bine. Copilul meu este acum foarte destept, are un vocabular elevat, atrage atentia tuturor persoanelor cu care intra in contact. Este un copil cu care ma mandresc tot timpul. D-na directoare Cristiana Boca de la gradinita Bambi spune ca daca cineva nu i-ar cunoste istoricul n-ar sti ca acest copil a avut vreodata  vreo problema. In tot acest drum am intalnit numai oameni minunati, incepand cu D-na dr. Urziceanu,Centrul Horia Motoi, echipa condusa de Monica Manastireanu ,educatoarele de la gradinita Bambi si d-na director Cristiana Boca.

Am tinut legatura cu doctorita Urziceanu, periodic am fost cu copilul la  control, dumneaei a fost foarte multumita de evolutia copilului meu … nici nu mai avea ce sa noteze in dosarul dumneaei, decat de bine, felicitand echipa cu care Constantin a lucrat.

 

D-nei directoare Cristiana Boca

Vreau sa spun cateva cuvinte despre gradinita Bambi la care a fost copilul meu. Imi exprim recunostinta pentru D-na directoare Cristiana Boca pentru ca sprijina integrarea copiilor cu probleme in gradinita si ii urez tot binele din lume. Este un om deosebit.

 

Supervizorului Ermina Popescu si terapeutului Oana Frunzaru

Foarte, foarte, foarte mult mi-a placut sa colaborez cu supervizorul Ermina Popescu si cu terapeutul Oana Frunzaru. Niste persoane absolut formidabile. Daca o sa aveti ocazia sa lucrati cu acesti oameni o sa-mi dati dreptate si aici ma adresez parintilor.

Ce sa va spun…? Sunt muncitoare, serioase, dedicate muncii pe care o fac, doar cuvinte de lauda am pentru aceste fete. Stiu cum sa lucreze cu copilul, cum sa scoata ce e mai bun de la el! Vreau sa subliniez un lucru extrem de important , pentru ca un copil sa se recupereze, acesta ,trebuie sa aiba potential , in caz contrar, este aproape imposibil de catre oricine sa faca minuni.

 

Le doresc parintilor care au copii cu probleme multa putere, sa ia hotararea cea mai buna pentru copiii lor, sa nu se lase “pacaliti” de faptul ca trecerea timpului va rezolva problema copilului lor, iar daca lipsa limbajului este insotita si de comportamente nepotrivite sa ia masuri in cel mai scurt timp.

Sper ca experienta prin care am trecut eu si ceea ce am povestit sa ajute si alti parinti aflati la inceput de drum, care nu stiu ce sa faca.

Mult succes, toate cele bune copilului vostru si va stau la dispozitie pentru orice fel de intrebari, numarul de telefon il puteti lua de la Monica Manastireanu.

Vreau sa le multumesc, tuturor terapeutilor care au lucrat cu copilul meu,dar si educatoarelor de la gradinita BAMBI!   Ma inclin in fata lor !

 

Cu mult drag,

Elena, mama lui Constantin

august  2012